top of page

Amstellandboeken

Atlas Amstelland – Biografie van een landschap presenteert de geschiedenis van Amstelland in een reeks nieuw getekende kaarten, gebaseerd op de resultaten van recent onderzoek. Daarop is te zien hoe dit landschap zich ontwikkelde van veenmoeras tot geliefd groengebied aan de rand van Amsterdam.
 

Het veenmoeras aan de rand van de bewoonde wereld werd ontgonnen vanaf de elfde eeuw. Een deel van de Amstel werd gegraven om het water uit het veen af te voeren. In de dertiende eeuw kwam een nieuwe macht op: Amsterdam. Het stadje bij de dam in de Amstel groeide in de Gouden Eeuw uit tot een van de grootste metropolen van Europa.
 

De nabijheid van de stad veroorzaakte grote veranderingen in Amstelland. Veel land veranderde door turfwinning in water en werd vervolgens drooggemaakt. Het laagliggende land kon onder water worden gezet ter verdediging van Amsterdam. In de loop der eeuwen raakten stad en land steeds meer met elkaar vergroeid. De laatste zestig jaar zijn grote delen van Amstelland volgebouwd. Deze rijk geïllustreerde atlas laat zien dat het landelijk gebied niet te begrijpen is zonder kennis van de stad, en andersom.

De Atlas Amstelland – Biografie van een landschap kost €29,50 voor Beschermers en €35,50 voor niet-Beschermers en is verkrijgbaar in het Nederlands en in het Engels. De verzendkosten bedragen €6,95.

Andere interessante uitgaven, die u kunt bestellen zijn:

  • De Geschiedenis van de Bovenkerkerpolder. Deze publicatie over de historie van de Bovenkerkerpolder door P. van Schaik kost €20,- voor Beschermers en €22,50 voor niet-Beschermers. De verzendkosten bedragen €6,95.

  • DVD ‘Op de bres voor Amstelland’. Deze spraakmakende documentaire met veel vaart en humor kost €12,50 voor Beschermers en €17,50 voor niet-Beschermers. De verzendkosten bedragen €6,95 (voor een verzending tot 2kg).

Verder kan u ook de QR Fietsroutekaart bestellen, waarmee u vier QR-rondjes fietsen door groen Amstelland kan maken. De fietsroute kost €2,50 voor Beschermers en €5,- voor niet beschermers exclusief verzendkosten.

Als u bestelt krijgt u een ook de factuur thuisgestuurd. U kan het geld overmaken aan NL42ABNA0524711313 te naam van Stichting Beschermers Amstelland (Postbus 146 1190 AC Ouderkerk a/d Amstel)

bottom of page