top of page

Mooi Amstelland

De Amstel (Aeme-stelle; oud-Nederlands voor waterachtig gebied). Het gebied er omheen wordt aangeduid met de naam Amstelland.

De Amstel is de levensader van waaruit Amsterdam is ontstaan en is uitgegroeid tot de wereldstad die het nu is. Volg de Amstel en stad en platteland lopen naadloos in de elkaar over. De reis langs de Amstel beschrijft dit verhaal en neemt je mee op een reis langs natuur, cultuur en historie. De rivier vormt de natuurlijke verbinding tussen stad en land. Als naamgever en grondlegger van stad Amsterdam heeft de Amstel een bijzonder rijke historie. De Heeren van Aemstel waren gevestigd in Ouderkerk aan de Amstel, van waaruit zij de eerste expedities naar het Amsterdam van nu ondernamen. Enkele eeuwen later ontvluchtte rijke lui het wereldberoemd geworden Amsterdam en vestigde zich in luxueuze buitenhuizen aan de boorden van de Amstel. Nog altijd is Amstelland even uniek als prachtig en de rivier ligt er nog altijd even schilderachtig bij als enkele eeuwen geleden. Det landschap van Amstelland omvat polders, molens en de bijzondere Amstel rivier die een essentiële rol speelde in de ontwikkeling van Amsterdam. Daarnaast is er op cultuurhistorisch gebied van alles te ontdekken. Langs de Amstel bevinden zich 17de eeuwse buitenhuizen en in het hart van het gebied bevindt zich het historische Ouderkerk aan de Amstel. 

 

De Amstel begon oorspronkelijk bij de samenvloeiing van de Drecht en de Kromme Mijdrecht in de buurt van Uithoorn. Door kanalisatie en aanleg van het Amstel-Drechtkanaal is het gedeelte tussen Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel onderdeel van dit kanaal geworden. Het kanaal begint bij de samenkomst van de Drecht en het Aarkanaal bij Nieuwveen en loopt via Uithoorn naar Ouderkerk waar de Bullewijk er in uitmondt. Naast de Bullewijk stroomt het riviertje de Waver in de Amstel aan de West kant van de Rondehoep. Vanaf de samenkomst met de Bullewijk tot in Amsterdam heet de rivier de Amstel. Waar de Amstel oorspronkelijk uitmondde in het IJ houdt tegenwoordig op ter hoogte van het Muntplein in Amsterdam, al stroomt het water via duikers nog altijd het IJ in.

bottom of page