top of page

Het Gebied Amstelland

Het gebied aan weerszijden van de Amstel wordt aangeduid met de naam Amstelland. In het oosten begrensd door de A2, aan de zuidkant vormt Uithoorn de grens en aan de westkant de bebouwingsgrens van Amstelveen. Aan de noordkant loopt de long tot diep in de stad.

De Amstel is de levensader van waaruit Amsterdam is ontstaan en is uitgegroeid tot de wereldstad die het nu is. Volg de Amstel en stad en platteland lopen naadloos in de elkaar over.

 

De reis langs de Amstel beschrijft dit verhaal en neemt je mee langs natuur, cultuur en historie. De rivier is historisch gezien een natuurlijke verbinding tussen stad en land. Als naamgever en grondlegger van stad Amsterdam heeft de Amstel een bijzonder rijke historie. De Heeren van Aemstel waren gevestigd in Ouderkerk aan de Amstel dat eerder is gesticht dan Amsterdam. Enkele eeuwen later ontvluchtten rijke lui het wereldberoemd geworden Amsterdam en vestigden zich in luxueuze buitenhuizen aan de oevers van de Amstel.

 

Nog altijd is Amstelland even uniek als prachtig en de rivier met zijn zijrivieren de Waver, de Bullewijk en de Holendrecht ligt er nog altijd even schilderachtig bij als enkele eeuwen geleden. Karakteristiek voor het landschap van Amstelland is het eeuwenoude veenweidegebied, de buitenplaatsen, de polders en de molens. Langs de Amstel bevinden zich nog een aantal 17de-eeuwse buitenhuizen. In het hart van het gebied ligt het historische Ouderkerk aan de Amstel.

Veel meer kunt u lezen in de Atlas Amstelland: een biografie van het landschap.

bottom of page