top of page
Fietsroutes Amstelland

Steeds vaker duiken in allerlei kranten en tijdschriften de vierkantjes op met een soort barcode erin. Met een smartphone kunnen deze streepjescode worden ‘gelezen’ en zo komen de bezoekers meer te weten over de betreffende locatie. Het provinciebestuur van Noord-Holland heeft in 2011 jaar het project ‘Oneindig Noord-Holland’ gelanceerd dat van dergelijke QR-bordjes gebruik maakt. QR staat voor quick response – snel antwoord. Wie door Ouderkerk aan de Amstel loopt kan deze bordjes zien staan bij de Amstelkerk, aan het eind van de Burgstraat bij de Amstel, bij De Vrije Handel en tal van andere historisch interessante gebouwen of plekken.

In Ouderkerk zijn deze QR-bordjes geplaatst dankzij een samenwerking van de Monumentengroep van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel en Oneindig Noord-Holland. De verhaaltjes – en nog veel meer – zijn ook te vinden op de website www.oneindignoordholland.nl

 

In het voorjaar 2012 hebben het Landschapsfonds Amstelland en de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel in samenwerking met Oneindig Noord-Holland verschillende fietsroutes door Amstelland gelanceerd aan de hand van dergelijke QR-bordjes. Bij de meest interessante gebouwen/plekken is zo’n QR-bordje geplaatst om de recreanten onderweg te informeren over de bijzonderheden en de geschiedenis van wat ze daar zien. De degelijke, weerbestendige bordjesbevatten behalve het logo van Oneindig Noord-Holland ook het logo van Landschapsfonds Amstelland of de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel. Om te voorkomen dat nieuwsgierigen het erf op wandelen zijn de bordjes vanaf de openbare weg met de smartphone te ‘lezen’.

De QR fietsroutekaart is hier te bestellen via de website

Fietsroute Sint Urbanuskerken Amstelland

In Amstelland zijn vier St. Urbanuskerken. Op onderstaande pagina is een fietsroute uitgezet langs vier kerken met een lengte van 44 kilometer. De ronde is ook in te korten tot 25 kilometer (geen Duivendrecht). De route is in in augustus 2021 gemaakt door Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus. De route is op de volgend pagina te vinden:

https://www.vriendenbovenkerkseurbanus.nl/fietsroute-sint-urbanuskerken-amstelland/

Rondje groen Amstelland - ANWB

Amstelland is naast de groene long ook de bakermat van Amsterdam. Hier vestigden zich in de vroege middeleeuwen de eerste bewoners. Aan de zuidgrens liep de Stelling van Amsterdam, waarvan twee forten stille getuigen zijn. Tegenwoordig is dit gebied juist de groene long van de Randstad. Een gebied om uit te waaien en te genieten van het lieflijke landschap en de vele vogels. De ANWB heeft samen met Boeren van Amstel een mooie fietsroute door het Amstelland uitgestippeld.

https://www.anwb.nl/fietsroutes/routes/rondje-groen-amstelland

bottom of page