top of page
Bootdienst Amsterdam Hermitage <> Ouderkerk

In 2016 heeft in weekenden van de zomermaanden een bootdienst tussen de Hermitage in Amsterdam en Ouderkerk aan de Amstel gevoerd. Plan is om deze bootdienst in 2017 weer terug te laten keren.

De bootdienst die afgelopen zomer op initiatief van de Stichting Beschermers Amstelland heeft proefgevaren tussen Amsterdam en Ouderkerk is een succes geworden. Dat is gebleken uit de evaluatie van de proef die met de subsidiegevers, waaronder de Stadsregio Amsterdam, is besproken. De boot heeft gevaren tijdens de Amstellanddag op 5 juni 2016 en op twee weekenden in juli en augustus 2016. In totaal hebben er 930 mensen meegevaren. Rederij Aemstelland had twee boten ingezet die in totaal 6 retour vaarten per dag hebben gemaakt. Op sommige momenten was het zo druk dat er helaas mensen op de steiger moesten achterblijven.

 

Er waren tussenstops bij ‘t Huis aan de Amstel, Klein Kalfje en Westeramstel, maar de meeste passagiers stapten op bij de Hermitage in Amsterdam of de haven in Ouderkerk en maakten een retourvaart.

 

De evaluatie, onder meer aan de hand van een enquête onder passagiers, leverde een aantal belangrijke inzichten op. Er blijkt flinke belangstelling voor een bootdienst, vooral onder de wat oudere bewoners van Amsterdam en Amstelland. Wat zij vooral waarderen is de rust, ontspannen sfeer en de mogelijkheid om Amstelland vanaf het water te beleven. Daarnaast werd de aanwezigheid van de gidsen, die door Waternet gesponsord waren, zeer gewaardeerd. Het belangrijkste verbeterpunt dat genoemd werd is de mogelijkheid om on-line te reserveren, zodat je vooraf zeker bent van een zitplaats.

De Stichting gaat nu bekijken of de proef voldoende basis is om de bootdienst bedrijfsmatig te gaan exploiteren, zo mogelijk in combinatie met andere initiatieven zoals de Greenline. De Stichting gaat de komende tijd zijn best doen om initiatieven te ondersteunen en te bundelen, maar uiteindelijk zullen de ondernemers het verder moeten ontwikkelen.

bottom of page