top of page

Amstellanddag 2019 groot succes


De Amstellanddag 2019 was een schitterende dag met temperaturen oplopend tot 28 graden. Veel mensen trokken erop uit om Amstelland te bezoeken, de meeste op de fiets.

Voor de opening was grote belangstelling. De Accufanfare ontving iedereen bij het hek van de buitenplaats Wester-Amstel. De stemming zat er meteen in. Door de vrienden van Wester Amstel was er een prachtige nomadentent opgezet en dat gaf heerlijke schaduw. De voorzitter Renske Peters heette een ieder welkom en gaf aan dat de noodzaak om te beschermen nog steeds hard nodig is.

Zij introduceerde Marieke van Doorninck, wethouder van Amsterdam die van haar kant het belang van Amstelland voor de inwoners van Amsterdam en omgeving benadrukte. Ook gaf zij aan in contact met Ouder-Amstel en Amstelveen om tafel te gaan zitten om een gemeenschappelijke koers uit te zetten.

Vervolgens danste de jeugdgroep uit Ouderkerk de sterren van de hemel.

Saskia van Loenen sprak een prachtige column uit over het paradijs (lees haar column via deze link). Joyce Langenacker burgemeester van Ouder- Amstel opende de dag door op haar iPhone de start te geven van een fietsroute vanuit Amsterdam naar Ouderkerk, verteld door Floris de Vijfde.

Na koffie, thee en taart kon ieder zijn eigen Amstellandactiviteiten opzoeken.

Vrijwilligers en de bestuursleden van Stichting Beschermers Amstelland bezochten de locaties om daar de stemmingen te peilen. Vrijwel bij elke locatie kwamen flink wat bezoekers. Uitschieters met grote aantallen waren de nieuwe melkfabriek met Amstellandmelk in Ouderkerk, ‘t Jagershuis met kunst en het gemaal Stadwijck dat zorgt voor een droge Buitenveldertse polder. Ook een rondleiding door Fort bij Nes trok veel belangstelling.

Kortom een mooi gevarieerd aanbod waar veel mensen gebruik van hebben gemaakt.

Het is goed te beseffen dat het achterliggende doel van de dag is om aandacht voor het gebied te vergroten omdat wij ervan overtuigd zijn dat het gebied niet vanzelf zijn grote waarden behoudt. De druk vanuit de stad neemt toe, veel nieuwe woningbouw en daarmee ook veel mensen die vanuit een verdichte stad naar groen zoeken. De landbouw ondergaat een groot veranderingsproces. Daarnaast is de bodemdaling van de veen-weidegebieden een grote zorg.

Het bestuur van de Stichting Beschermers Amstelland zal voor het komende jaar (14e Amstellanddag op 7 juni 2020) zich bezinnen op hoe op de Amstellanddag nog sterker het belang van bescherming voor het voetlicht kan worden gebracht.

Beschermers die hier ideeën over hebben vragen wij die met ons te delen via info@beschermersamstelland.nl.

We kijken nu terug op een prachtige dag. Bijgaand ziet u impressies van de dag.

Namens het bestuur

Renske Peters


Nieuws uit het Amstelland

Stichting Beschermers Amstelland staat voor het behoud van Amstelland als een open en toegankelijk, vitaal agrarisch gebied met grote natuurwaarden waarin met respect voor landschap, natuur en cultuurhistorie kan worden geboerd en gerecreëerd.

 

Steun Beschermers Amstelland en word Beschermer.

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Instagram
  • Twitter Basic Square
bottom of page