top of page

Nieuwe huurder Wester-Amstel; Park blijft open voor publiek


De Amsterdamse participatiemaatschappij MKB Fonds wordt de nieuwe huurder van buitenplaats Wester-Amstel. De stichting J.Ph.J.F.Lissone, eigenaresse van Wester-Amstel, en MKB Fonds Beheer B.V. hebben een langdurige huurovereenkomst gesloten, die ingaat op 1 januari 2020. De poort, en daarmee het park, blijven open voor het publiek. Ook de vrijwilligersactiviteiten van de Stichting Vrienden van Wester-Amstel blijven doorgaan. Aan het gebruik van het achterhuis voor exposities en concerten komt voorlopig een einde.

Van monumentaal grachtenpand naar monumentale buitenplaats

Sinds 2012 is MKB Fonds gevestigd aan de Keizersgracht 135 te Amsterdam, in een, net als Wester-Amstel, bijzonder fraai 17e-eeuws monument. MKB Fonds is de afgelopen jaren hard gegroeid en zocht al geruime tijd naar een nieuwe locatie voor haar kantoor. Thomas Wals, directeur van MKB Fonds, zegt hierover: “Naast het feit dat MKB Fonds uit haar jasje groeide, was het voor onze medewerkers, klanten en relaties steeds moeilijker om ons kantoor te bereiken. Amsterdam slibt dicht, parkeerplaatsen verdwijnen en kosten stijgen exponentieel. Wij zochten naar een locatie met eenzelfde historische uitstraling, die goed bereikbaar was en waar we voldoende ruimte hebben om verder te kunnen groeien.” Wester-Amstel voldeed aan alle eisen, en meer.

Wals geeft aan: “Wester-Amstel past perfect bij de waardes van ons bedrijf: solide, een menselijke maat, en gericht op de lange termijn. Wij zijn bijzonder vereerd dat wij dit prachtige Nederlandse cultureel erfgoed mogen betrekken en kunnen bijdragen aan haar behoud.”

Respect voor het historische en publieke karakter

Søren Ludvig Movig, voorzitter en rentmeester van Lissone, is blij met haar nieuwe huurder: “Wester-Amstel krijgt met MKB Fonds een waardige opvolger van haar huidige gebruiker Groengebied Amstelland. Zij past bij het karakter, de historie en het gebruik van Wester-Amstel.” Lissone streeft naar een duurzaam beheer van Wester-Amstel, het behoud van de toegang voor het publiek en een blijvende betrokkenheid van vrijwilligers en familie. Dit streven wordt met de komst van het MKB Fonds verder ingevuld. Movig zegt: “Samen met onze vrijwilligers en het MKB Fonds gaan wij de komende jaren werken aan een nóg mooier Wester-Amstel”.

Vrienden van Wester-Amstel en Open Monumentendagen

De stichting Vrienden van Wester-Amstel gaat door met haar publiekswerk. Ruim 30 vrijwilligers helpen de tuinen en het park te onderhouden. Daar is ook de komende jaren ruimte voor kleinschalige, culturele evenementen, zoals een beeldentuin, kinder-schilderen, openluchtconcerten en de poëzieroute. Ook blijft er plek voor de jaarlijkse publiekstrekkers Amstellanddag, Open Monumentendagen en de plantenruilbeurs. Er wordt nagedacht over de realisatie van een oranjerie voor bezoekersontvangst en vrijwilligers en de opzet van een biologische moestuin. Zo kunnen bezoekers blijvend genieten van deze 17e -eeuwse ‘lusthof’ in het Amstelland.

Op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn de nationale Open Monumentendagen. Vrijwilligers van Wester-Amstel staan klaar om tekst en uitleg te geven bij de historie en toekomst van Wester-Amstel. Ook is er een marktstal met biologische ‘Wester-Amstel’ producten.

Over Wester-Amstel

Wester-Amstel is een monumentale buitenplaats, gesticht in 1662 door Nicolaas Pancras, burgemeester van Amsterdam. Zij is het oudste groene monument van Amstelveen, gelegen aan de Amsteldijk, midden in het open Amstelland. Het park is open voor bezoekers op werkdagen van 9:00 tot 16:30 en in de weekenden van maart tot oktober van 12:00 tot 16:30. Voor meer informatie: kijk op www.westeramstel.com.

Over betrokkenen

De familiestichting ‘J.Ph.J.F. Lissone’ is eigenaresse van Wester-Amstel. Lissone kocht Wester-Amstel in 1900 met het fortuin dat hij verdiende met het eerste Nederlandse reisbureau. Voor meer informatie: neem contact op met SørenLudvig Movig via info@westeramstel.com.

MKB Fonds participeert in gezonde en volwassen (familie)bedrijven in Nederland. In veel gevallen heeft de investering als doel bedrijfsopvolging te realiseren. MKB Fonds beheert momenteel vier gesloten fondsen, gefinancierd door particuliere beleggers, met een totale fondswaarde van circa €55 miljoen. De MKB-bedrijven in deze fondsen realiseren gezamenlijk ruim € 300 miljoen omzet en bieden direct werkgelegenheid aan honderden werknemers in binnen- en buitenland. Voor meer informatie: kijk op www.mkb-fonds.nl of neem contact op met Tess Rijntjes via t.rijntjes@mkb-fonds.nl.


Nieuws uit het Amstelland

Stichting Beschermers Amstelland staat voor het behoud van Amstelland als een open en toegankelijk, vitaal agrarisch gebied met grote natuurwaarden waarin met respect voor landschap, natuur en cultuurhistorie kan worden geboerd en gerecreëerd.

 

Steun Beschermers Amstelland en word Beschermer.

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Instagram
  • Twitter Basic Square
bottom of page