top of page

Monumenten van Ouder-Amstel verzameld in boekwerk

"Monumenten van Ouder-Amstel - Blik op het verleden, zicht op vandaag" is een boek met daarin de 39 rijksmonumenten en 27 gemeentelijke monumenten in de gemeente Ouder-Amstel. Het wordt aangevuld met een aantal karakteristieke, beeldbepalende panden. Samen scheppen ze een prachtig beeld van de rijke, duizendjarige geschiedenis van Duivendrecht, Ouderkerk, Waver en de polders.


De uitgave is een initiatief van het Cultuurplatform Ouder-Amstel en is samengesteld door de leden van de werkgroep Cultureel Erfgoed, onderdeel van het Cultuurplatform. Er is een paar jaar aan gewerkt en is een logisch vervolg op de monumentenwebsite, die de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel samen met de Stichting Oud-Duivendrecht in 2010 lanceerde.


Het boek geeft een compleet beeld van het (onroerend) erfgoed in Ouder-Amstel: rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, karakteristieke panden en het beschermde dorpsgezicht van Ouderkerk. Het erfgoed van Ouder-Amstel is beschreven in vier hoofdstukken: Ouderkerk, RondeHoep/Waver, Duivendrecht en Amstelscheg. De lezer maakt een soort virtuele wandeling langs alle objecten. Zo wandelen we langs de Rijksstraatweg in Duivendrecht en langs de Amstel. We lopen in Ouderkerk van Hoger Einde naar de Kerkbrug en langs Julianalaan en Holendrechterweg. We doen een rondje Hoep. En er is speciale aandacht voor de Portugees-Israëlitische begraafplaats Beth Haim.


Vrijwel alle bezienswaardigheden komen onderweg aan bod: boerderijen, bruggen, huizen, kerken, molens. De prachtige foto’s van alle monumenten met veel karakteristieke details zijn van Piet de Boer. Het boek geeft ook de hoofdzaken van de geschiedenis van Ouder-Amstel weer. Daardoor kan men de functie en betekenis van de monumenten beter begrijpen in het licht van de tijd waarin ze werden gebouwd. Er is een hoofdstuk waarin wat meer wordt uitgelegd over soorten monumenten en monumentenbeleid. Het boek is gemaakt als ‘wandelboek voor in de luie stoel’. Lekker even wegzinken in de geschiedenis. Maar het inspireert toch vooral om de monumenten ter plekke te bekijken. Dan snap je nog beter wat voor moois we allemaal in Ouder-Amstel hebben.


Het boek (29,90 euro) is vanaf 11 september verkrijgbaar in Museum Amstelland en in de boekhandel.





Comments


Nieuws uit het Amstelland

Stichting Beschermers Amstelland staat voor het behoud van Amstelland als een open en toegankelijk, vitaal agrarisch gebied met grote natuurwaarden waarin met respect voor landschap, natuur en cultuurhistorie kan worden geboerd en gerecreëerd.

 

Steun Beschermers Amstelland en word Beschermer.

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Instagram
  • Twitter Basic Square
bottom of page