top of page

Kom op 11 juni naar gemaal Stadwijck!


Op 11 juni 2017 is de Amstellanddag. Meer dan vijftig locaties in het Amstelgebied openen die dag hun deuren voor publiek. U kunt die dag ook het gemaal Stadwijck bezoeken. Naast rondleidingen vertellen medewerkers van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht u ook graag meer over hoe ze de Amsteldijk gaan verbeteren.

Wat is er te doen?

Vanaf 11.00 uur staat de koffie en thee voor u klaar bij het gemaal. Tussen 12.30 en 16.00 uur worden er elk half uur rondleidingen gegeven in het gemaal. Daarnaast vertellen medewerkers van het waterschap u graag over de verbetering van de Amsteldijk. Deze dijk is op sommige plaatsen te laag of niet sterk genoeg. Er wordt nu een plan gemaakt om de dijk te verbeteren. In 2018 wordt er officieel met het werk gestart. Ook kinderen zijn van harte welkom bij gemaal Stadwijck. Ze kunnen er leuke waterproefjes doen. Zo worden ze een echte Waterfanaat!

Een stukje geschiedenis

Gemaal Stadwijck is eigendom van waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Dit gemaal is gebouwd tussen 1920 en 1922. Het is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. De woningen bij het gemaal zijn in dezelfde stijl gebouwd. In 2016 is het gemaal gerenoveerd. Het zorgt ervoor dat de Buitenveldertse polder droog blijft. Achter het gemaal ligt de Zorgvliedsluis. De sluis is in 1921 gebouwd. De kleine sluis heeft twee puntdeuren aan beide kanten. Via de sluis wordt het water in de polder ververst. Dit gebeurt niet te vaak, omdat het Amstelwater zouter is. De sluis wordt niet meer gebruikt voor scheepvaart.

Gemaal Ronde Hoep ook open

U kunt die dag ook Gemaal Ronde Hoep bezoeken. Dit gemaal uit 1913 voert water via lange leidingen af naar de rivier de Waver.


Nieuws uit het Amstelland

Stichting Beschermers Amstelland staat voor het behoud van Amstelland als een open en toegankelijk, vitaal agrarisch gebied met grote natuurwaarden waarin met respect voor landschap, natuur en cultuurhistorie kan worden geboerd en gerecreëerd.

 

Steun Beschermers Amstelland en word Beschermer.

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Instagram
  • Twitter Basic Square
bottom of page